Rotumääritelmä

Alkuperämaa: Saksa (Hyväksytty: FCI 12.10.1998, käännös SKL-FKK 22.8.1999)

KÄYTTÖTARKOTUS: Seura- ja kotikoira.

Luokitus FCI: RYHMÄ 9, seura- ja kääpiökoirat, alaryhmä 10 Kromfohrländer. Ei palveluskoirakäyttöä.

TAUSTA LYHYESTI: Kromfohrländer on yksi nuorimmista saksalaisista koiraroduista ja hyväksytty kansainvälisesti vuonna 1955. Rodun ensimmäinen kasvattaja, rouva Ilse Schleifenbaum, asui Siegenin lähellä eteläisessä Nordrhein-Westfalenissa lähellä "krom Fohrin" aluetta, jota kutsutaan nykysaksaksi "krumme Furche". Rodun nimi, kromfohrländer, on syntynyt näistä sanoista. Kromfohrländerin ihastuttava olemus ja luonne ovat peräisin sen esivanhemmilta: karkeakarvaiselta kettuterrieriltä ja grand griffon vendeenilta.

YLEISVAIKUTELMA: Keskikokoinen. Rodussa on karvapeitteen mukaan kaksi eri muunnosta, karkeakarvainen ja sileäkarvainen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Runko on säkäkorkeutta hieman pidempi.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Sopeutuvainen, oppivainen ja temperamenttinen seura- ja kotikoira, joka on hieman pidättyväinen vieraita kohtaan. Metsästysvietti on vähäinen. Aggressiivisuus ja arkuus eivät ole toivottavia.

PÄÄ: Kallo-osa: Hieman pyöristynyt, kulmakaaret eivät ole erottuvat, selvä otsauurre. Otsapenger: Selvästi havaittava. Kirsu: Keskikokoinen, väriltään mieluiten musta, ruskea on sallittu. Sieraimet ovat avoimet. Kuono-osa: Kuonon pituuden suhde kallon pituuteen on 1:1. Kuonon ja kallon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset. Kuononselkä on suora, kohtuullisen leveä, sivulta ja ylhäältä katsottuna kuononkärkeä kohti hieman kapeneva. Huulet: Suupieliä myöten tiiviit ja tummapigmenttiset, eivät liian voimakkaat. Leuat/hampaat/purenta:Vahvat leuat, säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta (42 hammasta hammaskaavion mukaisesti) ts. yläleuan etuhampaat ovat tiiviisti alaleuan etuhampaiden edessä ja hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Tasapurenta on sallittu. Posket: Hyvälihaksiset; kuivat posket ulottuvat alaleu asta yläleuan ohi poskikaariin. Silmät: Keskikokoiset, soikeat, hieman vinoasentoiset ja väriltään tummanruskeat; keskiruskeat on sallittu. Korvat: Ylös, pään sivulle kiinnittyneet taittokorvat, taitteen ylälinja ei nouse kallon ylälinjaa korkeammalle. Korvat ovat kolmionmuotoiset, kärjistään pyöristyneet ja päänmyötäiset. Ne ovat erittäin liikkuvaiset ja asennoltaan mielialan mukaiset; hieman harittavat korvat sallitaan.

KAULA: Viistoasentoinen, niskasta hieman kaartuva, keskipitkä, voimakas ja selkää kohti levenevä. Kaulanahka on tiivis.

RUNKO: Ylälinja: Suora, selkälinja on hieman säkäkorkeutta pitempi. Säkä: Erottuva. Selkä: Voimakas, keskipitkä ja suora. Lanne: Hieman rintakehää kapeampi ja hyvin kehittynyt. Lantio: Hieman viisto ja lihaksikas. Rintakehä: Kohtuullisen leveä ja syvä; kyynärpäiden tasolle ulottuva. Kyljet ovat hieman kaarevat ja eturinta hieman korostunut. Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on lanneosaa kohti kohoava.

HÄNTÄ: Typistämätön, keskipitkä, voimakastyvinen ja sapelimainen; hieman kiertyvä häntä on sallittu. Koiran ollessa rauhallinen häntä riippuu hännänpää hieman kaartuneena, liikkeessä se nousee sirpin muotoisena selän yläpuolelle. Hännän karvapeite on rungon karvapeitteen mukainen.

RAAJAT:
Eturaajat: Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat edestä katsottuna suorat ja asennoltaan pystyt. Lavat: Hyvin lihaksikkaat, lapaluut ovat kohtuullisen pitkät ja viistot. Olkavarret: Hyvin lihaksikkaat ja lapaan nähden noin 110 asteen kulmassa. Kyynärpäät: Luonnostaan rungon myötäiset, eivät sisäänpäin eivätkä ulospäin kääntyneet; olkavarren ja kyynärvarren välinen kulmaus on noin 120 astetta. Kyynärvarret: Hieman olkavartta pitemmät, pystysuorat ja vahvat. Ranteet: Hyvin kehittyneet, eivät kuitenkaan liian voimakkaat eivätkä paksut. Välikämmenet: Suhteellisen lyhyet, edestä katsottuna kyynärvarsien suorana jatkeena, sivusta katsottuna hieman viistot. Käpälät: Varpaat ovat hieman kaartuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat voimakkaat, päkiät hyvin kehittyneet ja tummapigmenttiset, vaaleat kynnet ovat sallitut.
Takaraajat: Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat takaa katsottuna suorat asennoltaan pystyt. Reidet: Hyvin lihaksikkaat. Reiden ja lantion välinen kulmaus noin 100 astetta. Sääret: Jänteikkäät, muodostavat reiden kanssa noin 105 asteen kulman. Välijalat: Kuten välikämmenet, mutta pystysuorat. Ei kannuksia. Käpälät: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET:
Sulavat, tehokkaat, tasapainoiset ja maatavoittavat, pitkä etuaskel ja voimakas työntö. Kromfohrländer hyppii mielellään, se ei saa peitsata.

NAHKA:
Tiiviisti rungonmyötäinen. Pigmentti on karvapeitteen merkkien mukainen.

KARVAPEITE:
Karkeakarvainen: Tiheää ja laadultaan karkeaa, muodostaa parran. Sään ja selän kohdalla karvan pituus on korkeintaan 7 cm. Kyljissä karva on lyhyempää, noin 3 cm. Selässä ja raajoissa karva on karkeampaa kuin kyljissä. Karva on pidempää pään etuosassa. Korvissa karva on samanlaista kuin rungossa. Aluskarva on lyhyttä ja pehmeää.
Sileäkarvainen: Tiheää ja laadultaan sileää, ilman partaa. Sään ja selän kohdalla karvan pituus on korkeintaan 7 cm. Kyljissä karva on lyhyempää, noin 3 cm. Karva on tiiviisti rungonmyötäistä. Korvissa, kaulan alapuolella ja rinnassa karva on pidempää. Hännässä on selvä hapsutus. On toivottavaa, että eturaajojen takaosassa ja reisissä on kunnon hapsutus. Pään etuosassa karva on lyhyttä. Aluskarva on lyhyttä ja pehmeää.

VÄRI: Rungon perusväri on valkoinen, jossa on vaaleanruskea tai punaruskeasta voimakkaaseen tummanruskeaan oleva satula tai erikokoisia suuria läiskiä. Jos aluskarva on ruskeaa, voivat karvojen päät olla mustat. Pään väritys on mahdollisimman symmetrinen. Poskissa, silmien yläpuolella ja korvissa on vaaleanruskeat tai punaruskeasta tummanruskeaan olevat merkit. Merkkien välissä on joko otsassa tai niskaan asti ulottuva yhtenäinen valkoinen piirto (symmetrinen maski, jossa on "pläsi").

KOKO JA PAINO: Säkäkorkeus: 38-46 cm Paino: urokset 11-16 kg ja nartut 9-14 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. Vakavat virheet: Vaaleat silmät; liian haalistuneet ruskeat merkit, mustat läiskät ilman ruskeaa aluskarvaa, merkkien puuttuminen rungosta, erittäin epäsymmetriset merkit päässä. Hylkäävät virheet: Ylä- tai alapurenta; useamman kuin kahden poskihampaan tai kolmen välihampaan puuttuminen; albinismi; siniset silmät; luonneviat (aggressiivisuus, arkuus).

HUOM! Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

HUOMIOITAVA: Yksittäisen etuhampaan puuttuminen ylä- tai alaleuasta, samoin kuin lyhyehkö tai pitkähkö karvapeite eivät ole hylkääviä virheitä muutoin erinomaisella tai erittäin hyvällä yksilöllä.