NÄYTTELYT

Koiranäyttelyiden tarkoitus on mitata rodunomaisuutta eli sitä, kuinka hyvin kasvattajat ovat onnistuneet jalostustyössään. Näyttelyihin voivat osallistua kaikki koirat, jotka ovat rekisteröityjä, rokotettuja, terveitä ja vähintään 7kk:n ikäisiä. Osallistujat jaetaan eri luokkiin koiran iän, saavutusten ja sukupuolen mukaan. Eri rodut on taas jaettu kymmeneen roturyhmään. Kromfohrländerit kuuluvat ryhmään 9 eli seura- ja kääpiökoiriin.

Tarkempaa tietoa näyttelyistä ja näyttelyihin ilmoittautumisesta löydät Kennelliiton sivuilta. Paikan päälle tarvitset mukaasi edustavassa kunnossa olevan koirasi, rekisteri- ja rokotuspaperit, näyttelynumeron (jonka sait postin mukana), näyttelyhihnan (mielellään sopusoinnissa koirasi värien kanssa, esim. valkoinen) sekä koirallesi vettä ja tarvittaessa esim. makupaloja.

Koiranäyttelyissä noudatetaan virallisia koiranäyttelysääntöjä, jotka voivat tuntua aluksi hieman vaikeilta. Näyttelyissä on asiantuntevat tuomarit sekä kehäsihteerit, jotka kyllä neuvovat ja joilta voi kysyä neuvoa. Parhaiten oppii seuraamalla muiden kehäkäyttäytymistä. Kehäsihteerit kutsuvat koirat omalla vuorollaan kehään ja kertovat, mitä milloinkin tapahtuu. Länderin kanssa kehässä ollessasi varaudu siihen, että jotkut tuomarit haluavat tarkastella koiraasi myös pöydälle nostettuna. Kaikki koirat saavat ensin laatuarvostelun, jonka perusteella erinomaisen tai erittäin hyvän arvion saaneet jatkavat kilpailuluokkiin. Parhaat jatkavat aina eteenpäin ja näin edetään aina siihen saakka, kun saadaan valittua rotunsa paras, joka edelleen jatkaa kilpailuaan muiden rotujen parhaita vastaan. Kaikki koiranäyttelyt huipentuvat Best in show-kisaan, jossa kruunataan koko näyttelyn kaunein koira.

Koiranäyttelyitä järjestetään joka puolella Suomea ja niitä on erityyppisiä: kaikkien rotujen isoja näyttelyitä, tietyille roturyhmille pienempiä näyttelyitä ja lisäksi vielä eri rotujen erikoisnäyttelyt. Erikoisnäyttely on vuoden arvostetuin kohokohta ja sen osallistujamäärät ovatkin yleensä vuoden suurimmat. Toinen suosittu näyttely on aina vuoden lopussa Helsingin messukeskuksessa järjestettävä Suomen suurin kansainvälinen näyttely, jossa jaetaan myös Vuoden voittaja-tittelit. Kaikki Suomessa järjestettävät koiranäyttelyt löytyvät Kennelliiton sivuilta.

Koiranäyttelyissä käyminen on hyvä keino tutustua ja ihastua rotuumme. Koirien omistajat ja kasvattajat mielellään neuvovat ja vastaavat kysymyksiinne.

Jonna Knuutinen