TOKO ELI TOTTELEVAISUUSKOE

Toko on lajina siitä kiva, että sitä voi oikeastaan treenata missä vain, milloin vain eikä siihen tarvita ryhmiä ihmisiä eikä varsinaisia välineistöjä.

Ainut, mitä alkuun tarvitaan, on persutiedot koirankouluttamisesta ja iloinen mieli! Myös rotu kuin rotu sekä monirotuiset soveltuvat lajiin ja kaikki saavat osallistua kunhan on ikää 12kk, tunnistusmerkitty & rokotukset kunnossa.

Kennelliitosta saa tilata TOKOn kilpailusääntökirjan ja sitten vaan kokeita katsomaan. Jos vähänkään innostaa, niin eikun länderin kanssa mukaan johonkin, melkein joka kaupungista löytyykin, koulutusryhmään. Siellä saa hyvin neuvoja ja koirakin tottuu muiden koirien ja ihmisten läsnäoloon.

TOKO-liikkeitä treenatessa, etenkin länderin kanssa, tulee muistaa riittävä motivoiminen, reipas tempo treeneissä, lyhyet ja vaihtelevat harjoitustuokiot. Tarpeeksi hyvä palkka ja reilu kehuminen tärkeää, varsinkin uusia asioita harjoiteltaessa. Koiran, sekä sinun, tulee nauttia yhteisistä koulutushetkistänne. Kun homma alkaa maistua puulta tai koira ei kerta kaikkiaan innostu, on aika lopettaa ja keksiä jotain, mikä saa koiran innostumaan. Hyvä kontakti koiran ja ohjaajan välilä on kaiken pohja. Aluksi harjoitellaan vain sitä!

Länderin kanssa tokoileminen on hyvin haasteellista ja mielikuvitusta sekä kärsivällisyyttä tulee löytyä. Hiljaa hyvä tulee.

Kaikki länderien omistajat innolla tokoilemaan, se on kivaa yhdessä tekemistä, vaikkei sen kummempia kisatavoitteita olisikaan! Länderi ei välttämättä ole ideaalisin TOKOkoira, ehkä juuri herkkyytensä vuoksi, mutta voin silti lämpimästi suositella lajia, kunhan ei ota hommaa liian tosissaan!

Minna Pessi-Härkönen & VOI-luokan kisaoikeuden omaava pienisuuri länderi Nirppu

» Vuoden tokoländeri-kilpailun säännöt